Minister školstva ocenil Univerzitných majstrov Slovenskej republiky v elektronických športoch

0
2500

Rezort školstva eviduje nárast záujmu univerzít o túto oblasť a vznik mnohých organizácií reprezentujúcich naše vysoké školy v turnajoch. Aj to bol dôvod, prečo ministerstvo školstva podporilo Univerzitné majstrovstvá SR v elektronických športoch – Letný semester 2021. Zároveň vďaka UNI MSR bude mať Slovensko reprezentáciu aj na medzinárodných univerzitných e-športových podujatiach.” (Tlačová správa MŠVVaŠ zo dňa 28.6.2021)

Oceňovanie sa uskutočnilo dňa 28.6.2021 v priestoroch Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Minister školstva vyzdvihol zúčastnených i za medzinárodné úspechy a taktiež prisľúbil podporu pre rozvoj univerzitného e-športu na medzinárodnej úrovni. Oceneniasa zúčastnili aj predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran a prezident Slovenskej asociácie elektronických športov Karol Cagáň. Práve tieto tri organizácie sú hlavnými partnermi univerzitného e-športu na Slovensku a významnou mierou sa zasluhujú sa o jeho rozvoj.  

Prehľad výsledkov v 3 súťažných hrách: 

League of Legends – Esport STUBA – Slovenská technická univerzita v Bratislave 

(Branislav Gröhling – minister školstva, Peter “Samyaza“ Červeň, Erik “Miniama“ Bašista, Michal “Nivelenn” Mlynarovič, William “Ramang” Brach, Jakub “Goksi” Goga, Filip Šuran – predseda ŠRVŠ, Karol Cagáň – prezident SAEŠ)

Tím ESTUBA obhájil titul Univerzitného majstra SR. V rovnakej sezóne získali prvé miesto v 3E: Akademických majstrovstvách, kde si sily môžu merať aj s českými študentmi. Počas sezóny neutrpeli žiadnu prehru a medzi česko-slovenskými univerzitnými tímami nemajú konkurenciu. Vďaka spoločnosti Yvents sa ako víťazi UNI MSR stávajú aj prvou univerzitnou reprezentáciou Slovenska na University Esports Masters, kde sa im už podarilo postúpiť do ďalšej časti turnaja a momentálne sa nachádzajú medzi top 16 univerzitnými tímami Európy.  To, ako sa im bude dariť ďalej, môžete sledovať na ich sociálnych sieťach.  

Counter Strike: Global Offensive – Comenius esports – Univerzita Komenského v Bratislave 

(Branislav Gröhling – minister školstva, Samuel “SMKiNG” Kellner, Martin “loading” Letaši, Patrik “spexo” Hampl, Matúš “MalviN” Fabian, Tomáš “zyored” Cvaniga, Filip Šuran – predseda ŠRVŠ, Karol Cagáň – prezident SAEŠ)

Podobne ako Študenti STU i Comenius esports obhájli titul Univerzitného majstra. Taktiež zvíťazili v 3E: Akademických majstrovstvách a opäť môžeme konštatovať, že v česko-slovenských vodách nemajú konkurenciu. Oproti ESTUBA a League of Legends však hra Counter Strike: Global Offensive nemá väčšiu medzinárodnú súťaž, kde by študenti Univerzity Komenského v Bratislave mohli nadviazať na ich skvelé výkony. Veríme, že hráči budú naďalej podávať skvelé výkony a robiť dobré meno univerzite, ktorú reprezentujú i celému univerzitnému e-športu.

Hearthstone – patriq678 (Esport UPJŠ) – Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach 

V záverečnej hre UNI MSR, ktorá je určená pre jednotlivcov dominoval objav roka. Patrik Václav bol pre väčšinu účastníkov súťaže neznámy hráč. Po vyhraných súbojoch s favoritmi vstupoval do vyraďovacej časti ako favorit. Počas sezóny neutrpel žiadnu porážku, a tak pokračoval až do konca súťaže. Po jednej sezóne, kedy titul putoval na STU, ho takýmto jednoznačným podaním prinavrátil opäť na východ Slovenska pre UPJŠ.  

(Branislav Gröhling – minister školstva, Patrikl “patriq678” Václav, Lukáš Franko, Alex Gajdoš – predseda Esport UPJŠ, Filip Šuran – predseda ŠRVŠ, Karol Cagáň – prezident SAEŠ)

ŠRVŠ verí, že vďaka otvoreniu témy univerzitného e-športu môžeme spoločne odstygmizovať túto tému a pomocť budovať bezpečný komunitný priestor pre študentov so záujmom o elektronické športy, počítačové, konzolové či mobilné hry, v ktorom sa nebudú hanbiť za aktivity, ktorým sa venujú. To, samozrejme, znamená i otváranie diskusií a poukázanie na problémy spojené s nadmerným hraním, gamblingom, nedostatkom pohybu a inými nežiadúcimi efektmi. Dostupnosť správnych informácií a prijatie do komunity, kde existuje istá forma mentoringu od skúsenejších hráčov, napríklad v študentskej ešportovej organizácií, môže eliminovať nežiadúce efekty a pozitívne vplývať na socializáciu, rozvoj komunikačných zručností, strategického myslenia a príjemne strávených chvíľ.  

Univerzitní majstri SR v elektronických športoch – Letný semester 2021

Krátka diskusia s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here