Zahraniční študenti a študentky ako esenciálna súčasť slovenského vysokého školstva

0
1260

Zahraniční študenti a študentky spoločne prispievajú k rozmanitosti našich univerzitných kampusov a internacionalizácii nášho vzdelávacieho systému, čo je obrovský prínos pre nás všetkých. Aj preto by sme ako Študentská rada vysokých škôl chceli jasne vyjadriť, že je neakceptovateľné, aby sa zahraniční študenti a študentky na našich univerzitách cítili nedostatočne integrovaní, či dokonca nevítaní.

Náš nedávny prieskum v spolupráci s Výskumnou a inovačnou autoritou (VAIA) ukázal, že mnoho zahraničných študentiek a študentov sa necíti byť dostatočne začlenenou časťou našej akademickej komunity a mnohí sa dokonca necítia v univerzitnom prostredí ani bezpečne. To je alarmujúci signál a vyžaduje si pozornosť nielen vysokých škôl, ale aj predstaviteľov Vlády. Dlhodobo sa usilujeme o zlepšenie podmienok pre zahraničných študentov a študentky, aby sa cítili vítaní, v bezpečí a prijatí na našich univerzitách. Spôsob, akým sa správame k zahraničným študentkám a študentom, nie je len prejavom našej solidarity a rešpektu, ale aj dôležitou vizitkou Slovenska v zahraničí.

Všetci študenti a študentky, bez ohľadu na svoj pôvod a národnosť, si zaslúžia rešpekt a podporu. Vyjadrenia nového štátneho tajomníka ministerstva školstva, ktoré sa nedávno dostali na verejnosť, sú preto neakceptovateľné.

Vítame rozmanitosť, ktorú zahraniční študenti priniesli na naše univerzity a budeme pokračovať v práci na tom, aby sme vytvorili inkluzívne a podporujúce prostredie pre všetkých študentov, bez ohľadu na ich pôvod. Internacionalizácia je cestou k vzájomnému pochopeniu, kultúrnemu obohateniu a posilneniu našich univerzitných spoločenstiev.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here