Začína druhá sezóna Európskej univerzitnej hokejovej ligy, ktorej partnerom je aj Študentská rada vysokých škôl

0
2144

Druhý ročník Európskej univerzitnej hokejovej ligy – EUHL sa nezadržateľne blíži. Európska univerzitná hokejová asociácia – EUHA s predchádzajúcim ročníkom rozšírila počet účastníkov v súťaži zo 6  na 9 tímov v zastúpení zo Slovenska, Česka a Rakúska. Nový ročník EUHL 2014/2015, bude pre všetkých prvou vážnou a ostrou previerkou pred ďalšími ambicióznymi métami EUHA v rozširovaní  ligy v Európe.

 

EUHA potvrdila dôležitosť vzdelania s prepojením na šport podpisom memoranda so Študentskou radou vysokých škôl a spoločne sa zaviazali „Budovať univerzitnú  identitu, podporovať študentskú komunitu a zatraktívňovať vysokoškolské prostredie“.

          „Tento projekt ma oslovil najmä svojou ambíciou budovať u študentov vzťah k svojej alma mater a podporovať súdržnosť komunity študentov. Rovnako pozitívne vnímam aj prepájanie vzdelávania a športových aktivít, ktoré skvalitňuje podmienky života vysokoškolákov,“ uviedla predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Katarína Stoláriková.

 

Európska univerzitná hokejová liga vznikala dva roky až pokým sa odohrala prvá sezóna. Mladý ambiciózny projekt EUHL spája štúdium a šport. V Európe je tento projekt jediným. V Amerike má naopak univerzitný šport viac ako storočnú tradíciu. Mottom projektu „Budúcnosť hokeja je vo vzdelaní“ pre ktoré sa spojili známi hokejisti ako Zdeno Chára, Marián Hossa, Marián Gáborík, Dominik Hašek a mnohí ďalší hráči NHL a KHL ako i osobnosti zo spoločenského života, deklarujú význam a potrebu projektu Európskej univerzitnej hokejovej ligy.

 

“S Jarom Strakom sme dali hlavy dokopy, začali sme obchádzať vysoké školy a zistili sme, že sú tejto myšlienke naklonené. U nás sa veľa hráčov nedostane do prvoligových či extraligových mužstiev, po maturite viacerí mladí, nádejní hráči s hokejom končia. Chceli by sme im podať v tomto pomocnú ruku, aby mohli skĺbiť hokej s vysokoškolským štúdiom,“ prezradil myšlienku projektu Ľubomír Sekeráš, viceprezident EUHA.

 

Európska univerzitná hokejová asociácia ako riadiaci orgán EUHL, je pred štartom druhej sezóny pripravená. EUHA mala náročnú úlohu, keď záujem vysokých škôl a univerzít presahoval súčasné kapacity nového ročníka. O účasť v sezóne 2014/2015 sa uchádzalo 24 vysokých škôl a univerzít, zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Švédska, Fínska, Ruska a Veľkej Británie.

 

„Po prvom ročníku EUHL sme sa pred sezónou trocha zapotili. Vysoké školy a univerzity na nás vytvorili svojim záujmom zapojiť sa do ligy tlak. Mali sme náročnú úlohu ku ktorej sme pristupovali zodpovedne a s vážnosťou. Riadime sa heslom: „Kvantita nie vždy je základom i kvality“ a preto sme sa rozhodli zapojiť len deväť vysokých škôl a univerzít do ligy. Snažíme sa, aby liga mala kvalitu a postupnými krokmi sme sa posúvali vyššie a vyššie. Cieľom asociácie je v horizonte troch, štyroch rokov vytvoriť štyri konkurencieschopné divízie a pozdvihnúť samotný univerzitný šport tak ako i hokej v Európe,“ hovorí Jaroslav Straka, prezident Európskej univerzitnej hokejovej asociácie.

 

Druhý ročník EUHL 2014/2015 sa odohrá za účasti deviatich vysokých škôl a univerzít z troch krajín. Slovensko bude mať v súťaži najväčšie zastúpenie v počte piatich tímov: SLAVIA STU (Slovenská technická univerzita v Bratislave), PANEUROPA KINGS  (Paneurópska vysoká škola v Bratislave), DIPLOMATS PRESSBURG (Vzdelávací a konzultačný inštitút v Bratislave), GLADIATORS TRENČÍN (City University of Seattle a Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne), UMB BANSKA BYSTRICA (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici). Česká republika bude zastúpená tromi účastníkmi: UK PRAHA (Karolova univerzita v Prahe), AKADEMICI PLZEŇ (Západočeská univerzita a Lékařská fakulta UK v Plzni), UTB ZLÍN (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně). Deviatim a zároveň jediným zástupcom Rakúska je UHT DUKES GRAZ (University of Technology, Medical University a University of Leoben).

 

„Sezóna sa odohrá dvojkolovo doma – vonku, každý s každým. Do play off postupujú štyri najlepšie tímy po základnej časti. V play off sa hrá na dva víťazné zápasy, kde víťazné tímy postúpia do finále. Víťazný tím EUHL získava SEKERAS CHAMPIONSHIP TROPHY, ktorá váži viac ako 20 kg. Hráči víťazného tímu si na trofeji nájdu svoje vygravírované mená. Trofej je naozaj impozantná a po skúsenostiach z minulého ročníka vieme, že už dnes si na ňu poškuľujú všetky tímy,“ herný systém priblížil Peter Špankovič, generálny manažér EUHL.

 

EUHL je zaujímavý projekt a okrem štúdia a športu ponúka samotným hráčom získať zahraničné stáže, vzdelávacie pobyty alebo možnosť hrať v zámorí na prestížnych univerzitách a študovať. Záštitu nad sezónou EUHL 2014/2015 prevzal Peter Pellegrini, minister  školstva, vedy, výskumu a športu SR.

 

„Európsku univerzitnú hokejovú ligu vnímam aj v kontexte komunikácie a spolupráce európskych krajín na poli vzdelávania, výchovy a športu, kde spoločnou stratégiou a prioritami v rámci Európskej únie je rozvoj športu a športových aktivít na všetkých úrovniach školstva, podpora športových voľno-časových aktivít detí a mládeže a to  s cieľom ich správneho duševného a fyzického rozvoja. Druhý ročník Európskej univerzitnej hokejovej ligy bude zároveň previerkou kondície a zohranosti našich vysokoškolských hokejových tímov pred druhým najväčším zimným športovým podujatím, akým je 27. svetová zimná univerziáda 2015,“ povedal minister Pellegrini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here