Tlačová správa: ŠRVŠ sa nenechá zastrašovať a žiada odvolanie poslankyne Šofranko

0
2765

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) vyjadruje pohoršenie nad prístupom a zaobchádzaním so študentskými nominantmi v Rade Fondu na podporu vzdelávania zo strany nominantov ministra financií a ministra školstva. 

Počas výberového konania na miesto riaditeľa/riaditeľky Fondu na podporu vzdelávania boli nominanti študentskej rady vysokých škôl – Martin Mlynár, Matej Šuránek a Filip Šuran vystavení neustálemu spochybňovaniu ich postavenia zo strany poslankyne Márie Šofranko (OĽANO), krivo obviňovaní a na zasadnutiach Rady FnPV museli trpieť ad hominem útoky.

“Z každej strany počúvame vyjadrenia štátnych funkcionárov a funkcionárok, aké je študentstvo pre politikov a političky dôležité, ako robia zmeny v krajine v prospech mladých ľudí a budúcich generácií. Toto všetko sú pekné slová, keď však príde čas, aby túto filozofiu ukázali aj v praxi, nemajú problém hodiť študentstvo pod kolesá a dokazovať si svoju moc a nadradenosť.” povedala Zuzana Hozlárová, predsedníčka ŠRVŠ. 

Pokiaľ má táto vláda skutočne jednu z priorít boj proti odlivu mozgov, ŠRVŠ žiada, aby ukázali, že im naozaj na študentstve záleží a začali sa tak aj správať. “Neostaneme ticho iba preto, že na nominantov ŠRVŠ vytiahli právnikov a nezmyselné argumenty.” vyjadrili sa nominanti ŠRVŠ.

ŠRVŠ žiada, aby sa pani poslankyňa Šofranko verejne a písomne ospravedlnila a aby ju pán premiér ako poverený minister financií odvolal z jej pozície. ŠRVŠ zvažuje, že podnikne kroky na prípravu novely zákona o Fonde na podporu vzdelávania, aby sa nemohla opakovať situácia, kedy je členom alebo členkou Rady poslanec/poslankyňa NR SR, ktorý je zároveň nominovaný ministrom financií a nie je odborníkom na financie.

Naozajstným cieľom ŠRVŠ je a vždy bolo, aby bol vybratý čo najlepší riaditeľ alebo riaditeľka, a preto sa zástupcovia a zástupkyne ŠRVŠ rozhodli osloviť aj Nadáciu zastavme korupciu, aby nám pomohli pri nastavovaní výberového procesu, ktorý zabráni opakovaniu takejto situácie. “Aktuálne je pred nami nové výberové konanie, sme v pripomienkovom konaní nového vnútorného predpisu, ktorým sa výberové konanie riadi. Sme radi, že nám s nastavením výberového procesu bude pomáhať Nadácia zastavme korupciu,” uviedol Martin Mlynár, predseda rady Fondu, zástupca študentov v rade Fondu. 

Hovoria nám, že a ako študenti a študentky nemáme báť povedať náš názor a ako si máme stáť za svojim a ozvať sa, ak sa nám deje neprávosť. Tak teraz to robíme. Nie je zvláštne, že poslankyňa, ktorá sa prezentuje ako bojovníčka za transparentnosť, spochybňuje transparentný výber klamstvami a osobnými útokmi? Takáto diskreditácia a zastrašovanie vo FnPV, to si na našich predchodcov nedovolili ani Fico a neslobodné režimy.” dodala Zuzana Hozlárová. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here