Európska študentská únia

ESU je zastrešujúca organizácia 45 národných študentských únií (NUS) z 40 krajín. NUS sú otvorené pre všetkých študentov v príslušnej krajine bez ohľadu na politické presvedčenie, náboženstvo, etnický alebo kultúrny pôvod, sexuálnu orientáciu alebo sociálne postavenie. Naše členské organizácie sú študentské, autonómne, reprezentatívne a fungujú podľa demokratických princípov.

Hodnoty ESU

ESU je rozmanitá, demokratická a otvorená organizácia. Zastupuje všetkých študentov v Európe, pričom chápe rôznorodosť študentov. ESU je inkluzívna a usiluje sa o solidaritu v rámci študentského hnutia.

Nezávislosť: Štruktúry ESU uľahčujú zodpovednosť zvolených zástupcov, pracujú s rešpektom voči všetkým členom a ich rôznym názorom a fungujú transparentne.

Inovácie: ESU je nekonvenčná a otvorená novým myšlienkam. Ako odborníci z oblasti vysokoškolského vzdelávania prinášajú odvážne a inteligentné myšlienky prostredníctvom sviežeho a spontánneho, ale profesionálneho prístupu.

Aktivity ESU

Keďže rozhodnutia týkajúce sa vysokoškolského vzdelávania sa čoraz častejšie prijímajú na európskej úrovni, úloha ESU ako jedinej celoeurópskej študentskej platformy podobne rastie. ESU sa venuje viacerým kľúčovým aktivitám:

Spájanie, vzdelávanie a informovanie: ESU spája národných zástupcov študentov a informuje ich o vývoji politiky v oblasti vysokoškolského vzdelávania na európskej úrovni.

Organizovanie podujatí: Organizuje semináre, školenia, kampane a konferencie týkajúce sa študentov.

Výskum a projekty: Vykonáva celoeurópsky výskum, partnerské projekty a kampane.

Publikácie: Vydáva rôzne publikácie pre študentov, tvorcov politík a odborníkov v oblasti vysokoškolského vzdelávania.

Študentská rada vysokých škôl je jedinou členskou úniou Európskej študentskej únie za Slovensko. Vďaka členstvu v ESU má ŠRVŠ možnosť zastupovať slovenských študentov na európskej úrovni a jej legitímnosť  je zakotvená nie len v zákone o vysokých školách,   ale aj v samotnom členstve v ESU. Význam členstva ŠRVŠ v ESU môžeme prirovnať k dôležitosti členstva Slovenskej republiky v Európskej únii.

Hlavným zodpovedným alebo hlavnou zodpovednou za komunikáciu s ESU je podpredseda alebo podpredsedníčka pre zahraničné vzťahy a medzinárodnú spoluprácu spolu s predsedom alebo predsedníčkou ŠRVŠ, ktorí sa aktívne podieľajú na aktivitách či podujatiach ESU. Týmto spôsobom ŠRVŠ zabezpečuje, že hlasy slovenských študentov sú nielen počuť, ale sú aj aktívne zastúpené v európskych rozhodovacích procesoch týkajúcich sa vysokoškolského vzdelávania. Účasť ŠRVŠ v ESU umožňuje slovenským študentom ovplyvňovať politiku vysokoškolského vzdelávania na európskej úrovni a zaručuje, že ich záujmy sú zohľadnené v širšom kontexte.

V rámci ESU existujú menšie združenia študentských únií, tzv. aliancie. Celkovo je v ESU šesť aliancií, pričom ŠRVŠ je súčasťou aliancie V4+, ktorú okrem Slovenska tvoria tieto krajy: Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Gruzínsko, Moldavsko a Bielorusko.