Zákaz nedeľného predaja bude najviac škodiť študentom

Študentská rada vysokých škôl SR (ŠRVŠ) sa stavia proti navrhovanému opatreniu zákazu nedeľného predaja na Slovensku. Podľa aktuálnych informácií veľká časť študentov pracuje na čiastočný úväzok v maloobchode a zatvorenie by malo negatívny vplyv na ich príjem, následkom čoho by mohlo byť znemožnenie financovania štúdia na vysokej škole a s ním spojených výdavkov. Predkladaná novela môže mať negatívny dopad aj na finančné zabezpečenie rodín a domácností, ktoré sekundárne ovplyvňujú životy študentov, podporovaných z príjmov týchto rodín.

Sme presvedčení, že spomínané opatrenia by nepriaznivo ovplyvnili život študentov, a preto ŠRVŠ nesúhlasí s navrhovaným ukončením nedeľného predaja. Mnohí priaznivci týchto opatrení argumentujú tým, že zatváranie obchodov v nedeľu bude mať pozitívny vplyv na ekonomiku a sociálne zabezpečenie pracovníkov v maloobchodnom sektore. ŠRVŠ však predpokladá, že táto zmena študentom nepomôže. 

Domnievame sa, že aktuálne nie je možné zaviesť alternatívne opatrenia na zmiernenie socio-ekonomického dopadu na študentov a zároveň podporiť ciele opatrenia súvisiaceho s nedeľným zákazom predaja.

Valné zhromaždenie ŠRVŠ,

9.2.2023,

Bratislava

Related Posts