Štát zlyháva a odnáša si to mladá generácia

0
2743

Študentská rada vysokých škôl sa pridáva k vyhláseniu Slovenskej rektorskej konferencie z 13.9.2022 vo vzťahu k požiadavkám kladeným na politickú reprezentáciu.

Valné zhromaždenie ŠRVŠ ako najvyšší orgán študentskej reprezentácie dňa 14.9.2022 schválilo uznesenie, ktorým sa pridalo ku vyjadreniu rektorov. Plne podporujeme požiadavky smerujúce k navýšeniu rozpočtu pre vysoké školy ako aj ultimátum, že po 17.11.2022 vstúpia vysoké školy do protestu a prestanú plniť svoje poslanie.Vo všetkých strategických dokumentoch sa deklaruje, že vzdelanie je priorita, pán premiér to spomína v súvislosti s rezortom školstva neustále. No keď príde na lámanie chleba, tak je všetko prednejšie ako vzdelávanie. Sú peniaze na očkovacie lotérie, zázračne sa našli aj na krúžkovné, ale pre mladých ľudí a vysoké školstvo nič. Ak by chceli politici dohnať vysoké školy ku krachu a vyhnať mladých ľudí do zahraničia, nevyzeralo by to inak.“ uvádza predseda ŠRVŠ Filip Šuran.

Každoročné znižovanie rozpočtu pre vysoké školstvo je neprijateľné vzhľadom na ich nezastupiteľnú pozíciu v spoločnosti. Už doteraz vysoké školy živorili, čo sa pri náraste cien energií pretaví do neschopnosti zabezpečiť bazálny chod. Vysoké školy prechádzajú zmenami vo vnútornom zabezpečovaní kvality ako aj vnútorného riadenia, ktoré im uložil štát viacerými zákonmi. Na druhú stranu ale neposkytuje financovanie na zvládnutie základného chodu. Predseda ŠRVŠ Filip Šuran dodáva: „Pripomína to situáciu, kedy si vylepšíte auto, dáte novú metalízu, vymeníte časti motora a tešíte sa, ako vám bude auto perfektne fungovať. Zabudnete však doliať benzín a čudujete sa, že ste ostali na diaľnici kilometre od najbližšej pumpy.“.

ŠRVŠ jasne deklaruje, že v prípade, ak nebudú naplnené požiadavky vysokých škôl, študenti podporia protesty a zatvorenie vysokých škôl. Kvalitné vzdelávanie sa nedá robiť v prednáškových miestnostiach, kde študenti sedia v kabátoch a vidia vlastný dych alebo si budú nosiť vlastné ohrievače aj s batériami. Takéto podmienky nie sú hodné vyspelej európskej krajiny v 21. storočí. ŠRVŠ ďalej upozorňuje, že niektoré vysoké školy uvažujú o prechode do dištančnej metódy vzdelávania vzhľadom na finančné problémy. Toto považujeme za absolútne zlyhanie kompetentných orgánov, predovšetkým ministerstva financií. Štát je povinný zabezpečiť fungovanie vysokých škôl a keď toho politici nie sú schopní, nemali by ho riadiť.

14.9.2022

Zdroj fotografie: uniba.sk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here