ŠRVŠ podporuje štrajk odborov – dešpekt ku vzdelávaniu dosiahol ďalšie maximum

0
1901

Študentská rada vysokých škôl („ŠRVŠ“) podporuje požiadavky a protest Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, ktorý sa uskutoční 15.6.2022 v Bratislave. 

O vzdelávaní ako o priorite hovorí každá vláda, túto nevynímajúc. Keď však príde na lámanie chleba, resp. hľadanie prostriedkov na základný pilier vzdelávania – platy zamestnancov – tak už je priorita takmer všetko ostatné. Základné, stredné a vysoké školstvo sú dlhodobo podfinancované, platy zamestnancov v školstve nie sú motivujúce. Predseda ŠRVŠ, Filip Šuran: „Ak by to bol finančný plán ako demotivovať učiteľov a odradiť ich od tohto poslania, nevyzeralo by to inak.“ Vzdelávací systém na Slovensku sa borí s nesmiernymi finančnými problémami – znižovanie rozpočtu na školstvo, zvyšovanie nákladov na energie, nedostatočné platy pre zamestnancov a absolventov pedagogických fakúlt a mnohé iné. Predsedníctvo ŠRVŠ so sklamaním sleduje, ako jednoducho sa hľadajú peniaze, ak chce vláda a ministerstvo financií niečo skutočne presadiť – od celoplošných testovaní, cez lotérie až po krúžkovné. 

Minister financií Igor Matovič by mal prestať zneužívať vzdelávanie na kladenie podmienok iným politickým stranám. Vzdelávanie buď prioritou je, alebo nie je. Predseda ŠRVŠ, Filip Šuran uvádza: „Mám pocit, že keby existoval bombastický scenár, ako by vedel minister financií zachrániť situáciu, napríklad vyhadzovaním peňazí z lietadla priamo učiteľom, tak by sme tu navýšenie dávno mali. Ale vydieranie učiteľov, aby zatlačili na ministra školstva a tak aby si minister Matovič presadil nejakú politickú agendu je, diplomaticky povedané, nesprávne.

ŠRVŠ vyzýva predsedu vlády Eduarda Hegera, aby ukázal, že vzdelávanie ako priorita uňho nekončí pri Pláne obnovy a novelách zákonov ale aby zabezpečil splnenie požiadaviek odborov.

14.6.2022

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here