Tlačová správa: Ministerstvo školstva venuje pozornosť základným a stredným školám, vysokoškoláci sú druhoradí

0
2465

Študentská rada vysokých škôl bola jedna z prvých organizácií, ktorá podporovala očkovanie proti Covid-19. Zástupcovia študentov zastávajú názor, že iba očkovanie je skutočnou cestou ako ukončiť pandémiu. ŠRVŠ vníma negatívne vyjadrenia ministra školstva, Branislava Gröhlinga, podľa ktorých by mala výučba na vysokých školách prebiehať v špecifickom režime OP.

Predseda ŠRVŠ Filip Šuran: „Pre základné a stredné školy sa vymysleli skvelé systémy na zabezpečenie a udržanie výučby – samotestovanie žiakov, izolácia tried, hybridné vzdelávanie, atď. Vysoké školy boli závislé od farby okresu, bez ohľadu na skutočné hrozby na akademickej pôde. A teraz to pôsobí tak, že kým sa vymýšľali premyslené systémy pre žiakov, študenti vysokých škôl boli odstavení na vedľajšiu koľaj.“ Celá spoločnosť sleduje opatrenia na základných a stredných školách, pričom podmienky štúdia na vysokých školách sa nastavujú bez potrebných dát.  

Zaočkovanosť medzi vysokoškolákmi je nad 75 %, čo dostatočne vykresľuje zodpovednosť študentov. Aj napriek vysokej zaočkovanosti, prísnym hygienickým opatreniam a dlhodobej dištančnej výuke sa študenti dozvedajú, že by mali študovať prezenčne v režime OP. V praxi by to znamenalo, že vyučujúci by museli okrem vyučovania skupiny študentov prezenčne zabezpečiť aj aktívnu účasť študentov pripojených online. Podľa tohto modelu bude musieť vyučujúci vysvetľovať učivo priemerne pätnástim prítomným študentom a ďalším piatim online pripojeným študentom. Ide o nerealizovateľný spôsob výučby, aby sa učiteľ venoval študentom v triede a zároveň zapájal študentov pripojených cez počítač.

Žiadame, aby ministerstvo venovalo náležitú pozornosť nielen základným a stredným školám, ale aj vysokým školám. ŠRVŠ súčasne žiada o zvolanie relevantných aktérov, ktorí zanalyzujú hrozby, no zároveň aj potreby vysokoškolského prostredia a navrhnú taký systém prezenčnej výučby, ktorý bude vyhovujúci, no predovšetkým bezpečný.

V Novej Dubnici 14.1.2021

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here