Tlačová správa: ŠRVŠ pripravila výstavu, na ktorej ukazuje, ako bývajú študenti v roku 2020

0
2317

Študentská rada vysokých škôl („ŠRVŠ“) spustila dňa 6.10.2020 výstavu fotografii vysokoškolských internátov na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Touto výstavou ŠRVŠ poukazuje na nedôstojné podmienky, v ktorých žijú študenti.

Slovensko už dlhé roky zápasí s odchodom mladých ľudí za štúdiom do zahraničia. Vlastne nezápasí. Politickí predstavitelia naprieč celým politickým spektrom doteraz veľa rozprávali, ale málo konali a úplne ignorovali fakt, že nám do zahraničia odchádza takmer každý piaty študent. Do dnešného dňa nepredstavili víziu, ako chcú zvýšiť kvalitu vzdelávania a zlepšiť podmienky na štúdium.

Mladí ľudia neodchádzajú len za vyššou kvalitou, ale aj za dôstojnejšími podmienkami a priestorom na sebarealizáciu. Slovensko  im nevie zabezpečiť slušné ubytovanie a podmienky na štúdium, čím nielen odstrašuje slovenských maturantov, ale nevie byť atraktívne ani pre zahraničných študentov. Dezolátny stav slovenských internátov a celkovej vysokoškolskej infraštruktúry, zle nastavený systém sociálnej podpory študentov a mnohé ďalšie faktory spôsobujú, že si mladý človek radšej vyberie štúdium a život  v zahraničí, najmä v Českej republike.

Z tohto dôvodu ŠRVŠ zmapovala a vyhotovila fotografie z väčšiny slovenských vysokoškolských internátov, aby poukázala tak na otrasné podmienky študentov, ako aj na výsledky rekonštrukcie z poslednej (a jedinej) finančnej dotácie 50 miliónov, ktorú alokovala ešte vláda P. Pellegriniho. Tieto fotky sú vystavené v rámci výstavy #môjintrák – ako žijú vysokoškoláci v roku 2020 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave do 15.10.2020. Majú ukázať politikom, ako aj širokej verejnosti jeden z dôvodov, prečo mladý človek radšej utečie študovať do zahraničia.

ŠRVŠ súčasne rozbieha rokovania s kompetentnými orgánmi a politikmi, od ktorých bude požadovať jasnú stratégiu spolu s adekvátnymi finančnými zdrojmi na zabránenie úteku našej mládeže za hranice Slovenskej republiky.

V Bratislave 7.10.2020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here