A. Kiska: Musíme vytvárať programy predškolského vzdelávania

0
1615

Prezident SR Andrej Kiska sa na Prešovskej univerzite (PU) v Prešove stretol vo štvrtok s vedením univerzity a diskutoval o aktuálnej politickej situácii u nás aj vo svete s jej študentmi.

Prešov 10. novembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska sa na Prešovskej univerzite (PU) v Prešove stretol vo štvrtok s vedením univerzity a diskutoval o aktuálnej politickej situácii u nás aj vo svete s jej študentmi. Pripomenul, že ide už o jeho druhú návštevu, práve PU bola prvou univerzitou, ktorú pred tromi rokmi ako hlava štátu navštívil.

Kiska sa na akademickej pôde stretol aj s autormi Atlasu rómskych komunít na Slovensku, s ktorými hovoril o záveroch, ku ktorým v publikácii dospeli. „Rómov nikdy nesmieme posudzovať ako celok, je medzi nimi obrovské množstvo ľudí, ktorí sú úžasnými členmi našej spoločnosti, na ktorých môžeme byť právom hrdí a mnohokrát si z nich brať aj príklad. Ale často, keď jeden Róm spraví niečo zlé, alebo sa deje niečo v ich komunite, na základe toho si vytvárame obraz o rómskej komunite ako takej. Najdôležitejšie je presvedčiť majoritu – nás všetkých, že pokiaľ sa nebude dariť Rómom, nebude sa dariť ani Slovensku,“ povedal prezident.

S autormi publikácie diskutovali o riešení najvypuklejších problémov. Zhodli sa na tom, že to nemôže byť o tom, že máme niekomu dávať čosi zadarmo, ale musíme vytvárať programy, ktoré im dokážu pomôcť. Týkajú sa hlavne predškolského vzdelávania a problému bývania. Kiska povedal, že tieto programy sa nemôžu týkať iba Rómov, ale všetkých sociálne chudobných skupín obyvateľstva.

Prezident uviedol, že na Slovensku je okolo desať percent Rómov. Autori Atlasu rómskych komunít, ktorí zbierali dáta do publikácie v roku 2013, ho prekvapili niektorými zisteniami. Jedným z nich je, že vysoký počet Rómov sa už etablovalo do spoločnosti. S prekvapením prijal informáciu, že len 20 percent Rómov býva na nevysporiadaných pozemkoch, ktoré vlastnia súkromné osoby. Zvyšok sú v majetku obcí, cirkví, takže tento problém sa dá riešiť. „Ale musí tu byť skutočné odhodlanie, presvedčenie väčšiny ľudí aj politikov, že to chceme robiť,“ povedal prezident.

S vedením PU hovorili o tom, že 15 – 20 percent študentov vysokých škôl zo Slovenska študuje v Čechách a že problém treba hľadať v tom, že sa niekedy naše školy nedokážu pozitívne zviditeľniť a „predať“. PU je tretia najväčšia univerzita na Slovensku a najväčšia mimobratislavská. Kiska sa teší z toho, že niektoré fakulty dosahujú mimoriadne výsledky, študuje tu veľa študentov zo zahraničia, čo považuje za veľmi dobrý signál.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here