Rádio TLIS

0
2924

Internetové Rádio Študentov TisícLôžkovej Internátnej Stavby (IRŠ TLIS) vysiela z Internátov Mladosť na Mlynskej Doline už viac ako 35 rokov. V súčasnosti je to jediné študentské rádio (IRŠ) v Bratislave a jediné študentské rádio na Slovensku so zameraním na alternatívnu hudbu a kultúru.

Predchodcom IRŠ TLIS je študentské rádio IRŠ MG so sídlom na internáte Mladá Garda. Vysielať začalo IRŠ MG už 22. augusta 1967, neskôr ako IRŠ MD). V roku 1981 sa po dostavbe nových internátnych domov v Mlynskej doline IRŠ MD rozdelilo na IRŠ MD1 a IRŠ TLIS. IRŠ MD1 neskôr zaniká, podobne ako ostatné IRŠká v Bratislave.

IRŠ TLIS začalo vysielať v decembri roku 1981, jeho nezvyčajné posolstvo sa šírilo prostredníctvom búdiek prítomných na každej izbe internátu. Vďaka vysielaniu zakázanej západnej hudby a prezentácii uvoľnenej kultúry si mladé rádio rýchlo našlo stúpencov z radov študentov a naopak, nepriateľov na strane úradujúceho komunistického režimu. Zavrieť štúdiá sa však nikdy nepodarilo, s nástupom nových technológií TLIS presedlal v roku 2000 na internetové technológie a začal svoje vysielanie streamovať prostredníctvom internetu.

TLIS vysiela hudbu nonstop. Počas zimného a letného semestra sa od pondelka do piatku venujeme tvorbe živých večerných relácií. Témy relácií sa líšia v závislosti od zloženia vysielacieho tímu v daný pracovný deň. Všetky informácie o programe a vysielaní sú pravidelne zverejňované na tejto internetovej stránke a na sociálnych sieťach.

Programovo aj dramaturgicky sa TLIS približuje do okruhu neznámych a neprebádaných končín na okraji mainstreamu. Naše vysielanie sa snaží byť v kultúrnej a hodnotovej opozícií k vysielaniam komerčných rádií na Slovensku. Prinášame aktuálne kultúrne novinky a prehľad udalostí v Bratislave a mimo nej, sledujeme modernú literatúru a divadlo. Naši redaktori sa venujú súčasnému filmu a hlavne si udržujeme nadštandardný prehľad o dianí na domácej a svetovej hudobnej scéne. Veríme, že pojmy ako „nekomerčnosť“, „alternatíva“ a „underground“ sa už dávno vyprázdnili, a proti týmto neživým pojmom, z ktorých sa stali značky produktov pre mládež, ponúkame život: komunitné a subkultúrne vysielania, rozhovory s mladými tvorcami, spisovateľmi a hudobníkmi, živé prenosy z hudobných a novo-mediálnych festivalov, hĺbkový prehľad o hudbe reprezentujúcej súčasné pohyby, miniprofily a tematické relácie redaktorov/redaktoriek s rozhľadom.

Ambíciou TLISu je udržať a rozvinúť svoj vibrujúci vnútorný život. Chceme sa stať demokratickým a multi-kultúrnym médiom, uvedomujúcim si svoju nezávislosť a hodnotový rebríček, na ktorého najvyššom mieste je kultúra, humor a nadhľad.

Dúfame, že aj vďaka Vašej priazni sa nám to podarí.

Z TLISu vyšli ľudia, ktorí sa podieľali na vzniku Fun Radia, Radia Ragtime, Radia Expres, či Radia Twist. Iní majú úspešnú kariéru moderátorov a spíkrov. Okrem toho v priestoroch TLISu v rokoch 1991-1993 sídlilo jedno z prvých nezávislých alternatívnych hudobných vydavateľstiev vo vtedajšom Československu, Zoon Records.

SHARE
Previous articleRádio 9
Next articleTV í-Téčko

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here