Študentská rada vyzýva študentov aby išli voliť

0
1613

Hovorí sa, že voľby sú sviatkom demokracie a demokracia je výdobytkom slobody. Onedlho si tento „sviatok“ pripomenieme aj u nás na Slovensku. 5. marca 2016 sa uskutočnia voľby do NR SR, ktoré dávajú ľuďom príležitosť vyjadriť svoj súhlas, nesúhlas, alebo žiadosť po zmene. Nebojme sa zodpovednosti, uchopme príležitosť do vlastných rúk a vyjadrime nahlas to, čo si skutočne myslíme. My voliť určite pôjdeme. A čo ty? Je to aj v tvojich rukách…

Najjasnejším príkladom toho ako sa dajú veci meniť je rok 1989, kedy sme my, študenti vysokých škôl, vyjadrili nahlas svoju žiadosť o zmenu. Práve naša aktivita a iniciatíva odštartovala demokratizačné zmeny v bývalom režime.  Možnosť voľby je preto našim občianskym právom a do určitej miery by mala byť aj našou  morálnou povinnosťou. Demokracia a právo voliť určite nie sú samozrejmosťou.

V poslednej dobe však vnímame pokles aktivity nie len zo strany študentov, ale aj celej občianskej spoločnosti. Ľudia často hovoria, že voliť nepôjdu, pretože nemajú koho. My si myslíme, že to tak nie je. Vždy je možnosť a práve o tom sú voľby. Na posledné Valné Zhromaždenie ŠRVŠ zavítal prezident SR – Andrej Kiska, ktorý sa vyjadril aj k téme volieb. Snažil sa študnetov motivovať k tomu, aby využili svoje právo a išli voliť.

„Ak chcete, aby sa niečo naozaj pohlo vpred vyberajte si najmä konkrétne, kvalitné osobnosti. Práve takýto ľudia dokážu robiť potrebné zmeny. Ja som presvedčený o tom, že veľa takýchto osobností sedí aj práve teraz v tejto miestnosti. Verím, že raz bude vy tí, ktorí budú robiť takéto potrebné zmeny.“

Vyjadrenie pána prezidenta je však ešte nutné doplniť. Sme totiž presvedčení o tom, že kvalitné osobnosti sa nenachádzajú len medzi delegátmi ŠRVŠ, ale aj na každej slovenskej vysokej škole. Každý študent má potenciál na to, aby sa v budúcnosti prejavil ako kvalitná osobnosť, ktorá môže meniť veci k lepšiemu.

Sme delegáti ŠRVŠ, ale rovnako tak sme stále aj študenti. Malá skupina z pomedzi 170 tisíc ľudí navštevujúcich slovenské vysoké školy. Bez toho, aby sme vo voľbách dostali hlasy od ostatných študentov z univerzít a vysokých škôl, ktoré navštevujeme, by sme teraz nemohli byť delegátmi a zastupovať záujmy všetkých študentov na Slovensku. Preto chceme touto cestou vyzvať nie len študentov vysokých škôl, ale aj všetkých ľudí na Slovensku, aby využili svoje občianske právo aj morálnu povinnosť. Apelujeme na všetkých ľudí, ktorým nie je ľahostajná ich budúcnosť a budúcnosť našej krajiny. Príďte v sobotu – 5. marca vysloviť nahlas svoj názor a spolu rozhodnime o tom, ako bude naša krajina vyzerať a ako bude fungovať. My voliť určite pôjdeme. A čo ty? Využi svoj hlas!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here