Tlačová správa: Novela vysokoškolského zákona je vo finále, zástupcov ŠRVŠ prijal predseda NR SR Boris Kollár

0
2310

ŠRVŠ naďalej podporuje novelu vysokoškolského zákona aj s pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré boli prezentované na Výbore pre vzdelávanie, výskum, vedu, mládež a šport NR SR. Predseda ŠRVŠ Filip Šuran: „Vítame kroky členov školského výboru a ministerstva školstva, ktorými vychádzajú v ústrety pripomienkam, ktoré predložili vysokoškolské reprezentácie a väčšinu z nich akceptovali.

Dnes sa uskutočnilo protestné zhromaždenie niektorých vysokých škôl, ktoré od počiatku odmietajú reformné snahy a neberú do úvahy ústupky zo strany ministerstva školstva. Predseda ŠRVŠ Filip Šuran: „Odsudzujeme branie študentov ako rukojemníkov, ktorí sa po dvoch rokoch dištančného vzdelávania chcú učiť prezenčne. V októbri a novembri 2021 boli obavy z novely oprávnené, teraz tam objektívne nie sú. Počujeme iba všeobecné deklarácie o zachovaní samosprávy a obmedzovaní demokratických princípov na vysokých školách, ktoré nie sú ničím podložené.

Predseda NR SR Boris Kollár dnes poobede prijal zástupcov ŠRVŠ, s ktorými diskutoval o novele vysokoškolského zákona. Predstavitelia ŠRVŠ mu odovzdali list, v ktorom objasňujú pozíciu ŠRVŠ ako najvyššieho zastupiteľského orgánu študentov.

Veľká časť akademickej obce reformu vysokých škôl podporuje, pridali sa o. i. aj rektorky a rektori UPJŠ, TUKE, UVLF, UNIZA, SPU, PEVŠ a VŠVU. Reformu podporuje okrem nich a ŠRVŠ aj významná časť akademickej obce a osobnosti ako Eduard Heger, Ivan Mikloš, Vladimír Šucha, Iveta Radičová, Soňa Szomolanyi, Pavol Čekan, Mikuláš Ľuptáčik, Jozef Bátora, Elena Kohútiková, zástupcovia zamestnávateľov a mnohí iní. Novela s pozmeňujúcim návrhom výboru okrem zachovania 1/3 zastúpenia študentov v akademických senátoch prináša poradenské centrá, boj proti kupovaniu záverečných prác, zjednotenie dĺžky externého a denného štúdia, pomerné školné za nadštandardné štúdium, mobilitné okná, možnosť študentskej samosprávy na fakultách. Ďalej transparentné obsadzovanie miest vysokoškolských učiteľov a zefektívnenie riadenia vysokých škôl.

22.3.2022

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here