Vyhlásenie Študentskej rady vysokých škôl k protestu odborárov a signatárov deklarácie

0
1474

Študentská rada vysokých škôl, ako jeden zo signatárov deklarácie podporuje protest organizovaný Odborovým zväzom pracovníkov školstva, ktorý sa uskutoční v utorok 19.4. o 14:00 pred Úradom vlády SR. Po tom ako sa školské prostredie dokázalo spojiť pod spoločnú deklaráciu v ktorej definovali požiadavky potrebné k systémovým zmenám školstva na Slovensku vnímame fakt, že sa signatári dokážu spoločne za svoj dokument postaviť aj verejne ako dôležitý milník školského prostredia.

Protestu sa zúčastnia aj občianske iniciatívy, ktoré ako prvé organizovali nátlakové akcie, a tým upriamili pozornosť na rezort školstva. Pred voľbami reagovala politická reprezentácia argumentom, že vytváranie programového dokumentu po nástupe novej vlády je jediným možným krokom, a výsledok očakávala po spoločných rokovaniach o požiadavkách školského prostredia. Tie najzásadnejšie však neboli premietnuté aj napriek stretnutiu signatárov deklarácie s ministrom školstva. Napriek tomu, že obsah PVV sčasti spĺňa naše očakávania a oceňujeme ochotu ministerstva spolupracovať pri jeho tvorbe, finančné krytie deklarovaných zmien neumožňuje ich realizáciu.

Vyzývame politické elity a koalíciu, aby si uvedomili kľúčové postavenie školstva, aby vyhlásenia o prioritnom postavení vzdelávania nezostali na úrovni politickej marketingovej komunikácie, ale aby kompetentní podnikli reálne kroky a prioritné postavenie školstva dokázali svojimi rozhodnutiami. Študentská rada vysokých škôl trvá na základných požiadavkách signatárov deklarácie a nepripúšťa, aby sa školstvo stalo témou strategických kompromisov a ústupkov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here