Európska študentská únia otvorila diskusiu ohľadom budúcnosti Bolonského procesu na konferencii v Izraeli

0
2038

Študentská rada vysokých škôl je už dlhoročným aktívnym členom Európskej študentskej únie (ESU). Naša delegácia v zložení Frencien Bauer, tajomník pre zahraničie, a Nikola Lehotská, členka pracovnej skupiny zahraničie, nechýbala ani na poslednom stretnutí, ktoré sa konalo v Izraeli.

Konferencia s názvom „Our role as young leaders in the global world“ obsahovala prednášky a stretnutia s mladými lídrami krajiny, no najmä odštartovala diskusiu ohľadom tohtoročnej ministerskej konferencie v Jerevane a pripravovanej publikácie „Bologna with student eyes“ (BWSE), ktorá pravidelne hodnotí implementáciu Bolonského procesu, ako reformy vysokého školstva v krajinách Európskeho vysokoškolského priestoru.

Prvé dni konferencie sa konali v izraelskom meste Jeruzalem. 27. január je Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu a keďže tento rok uplynulo 70 rokov od  oslobedenia koncentračného tábora Auschwitz, delegáti si toto výročie pripomenuli symbolicky položením venca v mene ESU v rámci prehliadky Múzea histórie holokaustu. Počas tejto príležitosti sa s delegátmi stretol izraelský premiér Benjamin Netanyahu. Keďže téma úzko súvisí s problematikou ľudských práv, koordinátor ESU pre ľudské práva Viktor Groene vystúpil s prehľadom aktivít, ktoré ESU vyvíja s cieľom ochraňovať študentské práva.

Delegáti vycestovali nasledujúci deň smerom na Juh, kde im bola  predstavená najväčšia súkromná univerzita v Izraeli s počtom 8000 študentov – Sapir College. Tamojšie študentské hnutie zastupujúce záujmy študentov na Sapir College sprevádzalo delegátov po kampuse s cieĺom objasniť im fungovanie a filozofiu hnutia. Zaujímavým faktom bola poloha univerzity, ktorá sa nachádza iba pár kilometrov od kontroverzného pásma Gazy. Napriek tomu je univerzita veľmi úspešná a študentské hnutie pracuje na rôznych projektoch smerujúcich k integrácii študentov.

Posledné dni konferencie sa konali v obchodnom centre Izraela –  v Tel-Avive. Celá konferencia bola organizovaná študentským hnutím Tafnit. Izraelskí študenti z tohto hnutia sa delegátom prostredníctvom rôznych prednášok a diskusií snažili sprostredkovať ich kultúru, a tak vybudovať pomyselný most medzi krajinami a kultúrami. Delegáti sa oboznámili s priestormi Tafnitu v Tel-Avive, kde Tafnit organizuje rôzne podujatie pre izraelských študentov.  V Tel-Avive mali delegáti možnosť stretnúť sa aj s viceprimátorom mesta  – Alonom Solarom, ktorý má priaznivcov hlavne v mladých obyvateľoch mesta a teda presadzuje  rozličné potreby mladých Izraelčanov. Po prezentovaní jeho práce a výsledkov, odpovedal na otázky delegátov.

Konferencia mala za úlohu usmerniť delegátov v snahe stať sa študentskými lídrami vo svojich krajinách a vniesť pohľad na komplikovanú situáciu v regióne. Hlavným výstupom je však spomínaná príprava a diskusia ohľadom publikácie BWSE a komplexná príprava pre ministerskú konferenciu, na ktorej sa bude ESU usilovať o presadenie niekoľkých legislatívnych zmien, ktoré napomôžu k formovaniu vysokého školstva v duchu konceptu „Student centred learning“ – teda výučbe zameranej na študenta a jeho potreby.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here